Välineenä vainu

Eevi-034Koirat toimivat ihmisen tukena lukuisissa tehtävissä sekä virka- että vapaaehtoistyössä. Koiria on muun muassa tullin, poliisin ja Puolustusvoimien palveluksessa. Niiden avulla voidaan etsiä ihmisiä ja esineitä maastosta ja rajanylityspaikoilla. Yksityisten avuksi koulutetut koirat työskentelevät muun muassa sokeiden, kuurojen ja liikuntarajoitteisten apuna, opastaen kulkemisessa ja noukkien tavaroita. Talvi- ja jatkosodan aikana armeijan kouluttamat sotakoirat kuljettivat viestejä ja toimivat sotilaiden apuna etsien esimerkiksi desantteja. Vapaaehtoistyössä koirat etsivät maastoon eksyneitä tai raunioihin loukkuun jääneitä ihmisiä sekä veden alle uponneita vainajia. Jatkuvasti kehittyvästä tekniikasta huolimatta koirien tarkkaa vainua ja hyvää työkykyä ei ole voitu korvata koneellisesti.

tullikoira1Salakuljetuksen vastaisessa työssä tärkeimpiä ovat tulli- ja rajakoirat. Tullikoirien koulutus alkoi Suomessa vuonna 1969 ja niitä on tällä hetkellä viitisenkymmentä. Pääosa niistä on labradorinnoutajia ja lisäksi joukossa on muutama spanieli. Niiden saamisessa merkittävässä asemassa ovat olleet erilaisten kansalaisjärjestöjen kautta tehdyt varainhankinnat. Suurin osa tullin koirista opetetaan etsimään huumeita, mutta niitä on koulutettu myös rahan tai tupakan vainuamiseen. Koiran tarkka hajuaisti paljastaa kätköt, jotka eivät ole näkyneet läpivalaisukoneessa ja joita ei havaita mekaanisessa tai silmämääräisessä tarkastelussa. Tällaisia ovat esimerkiksi älypuhelimet ja kengänpohjat.

Huumeita etsivät tullikoirien lisäksi myös tehtävään koulutetut sotakoirat, joita kutsutaan huumekoiriksi. Ne etsivät varsinaisten huumausaineiden lisäksi myös huumeiden käyttöön liittyviä välineitä. Puolustusvoimien palveluksessa on yhteensä yli sata sotakoiraa. Niistä osa on saanut EDD (Explosive Dedection Dog) –koulutuksen, eli ne on opetettu etsimään aseita ja räjähteitä. Miinakoirien avulla voidaan löytää ja raivata miinoja pois alueilta, joilla on käyty sotaa. Toisin kuin usein luullaan, sotakoirat työtullikoira2skentelevät myös rauhan aikana, jolloin niiden tehtäviin kuuluvat Puolustusvoimien alueiden vartiointi sekä muut turvallisuustehtävät varusmiesten ja sotilaspoliisin apuna. Suomen sotakoirat ovat pääsääntöisesti saksanpaimenkoiria ja osa niistä on Puolustusvoimien oman SA-kennelin kasvattamia.

Rajavartiolaitoksen apuna toimii tällä hetkellä yli 220 rajakoiraa. Myös rajakoirat ovat usein saksanpaimenkoiria, mutta myös malinoisia, labradorinnoutajaa, suursnautseria ja personrusselinterrierejä koulutetaan etsintätehtäviin. Rajavartiolaitoksen koirien tehtäviin kuuluu ihmisten etsiminen maastosta, rakennuksista ja merialuksista. Merivartiokoirat voivat etsiä esimerkiksi rahtilaivaan piiloutuneita laittomia maahanmuuttajia, tai rahtikontteihin kätkettyjä huumausaineita. Rajatarkastuskoirat tutkivat rajan ylittäviä kulkuneuvoja ja ilmaisevat, mikäli niihin on kätketty kiellettyjä aineita tai ihmisiä.


Lisää tulli-, raja- ja sotakoirista verkossa:Huumeetsintäharjoitus-Jörö-46

Tullin koiratoiminta.

Tullin huumekoirat.

Tullikoirat Facebookissa.

Huumekoira Dani.

Puolustusvoimien sotakoirat.

Poliisikoirat.

Sotakoirat.

Rajakoirat.

(Kuvat: Tullimuseo)


Tullilaitos Suomessa

Tulli- ja rajavartiovälineitä