Salakuljetussanasto – Pislaakin perässä Gevaliantiellä

Gevaliantie

Enontekiöllä sijaitseva tie, joka on nimetty muistuttamaan joppausmenneisyydestä ja kahvin merkityksestä alueelle. Gevalia on vanha kahvimerkki.

Gulassi

Kts. kulassi

Hivakka

Suuremman luokan salakuljetuskeikan tavarat. Esimerkiksi yksittäinen pullo tai kartonki ei ole hivakka. Hivakanteoksi kutsutaan salakuljetuskätkön löytämisen valmistelua.

Jemma

Salakuljetuskätkö

Joppari

Erityisesti Tornionjokilaaksossa käytetty nimitys salakuljettajasta, keinottelijasta tai salakuljettajan apurista. Esimerkiksi kahvia salakuljetettiin eli jopattiin. ‘Joppaamisen’ taustalla on ruotsin ‘jobba’ (tehdä työtä, urakoida, keinotella, huijata).

Joppauksen kulta-aikaa. Kahvi oon taasen halvempi Suomessa. Nyt sitä jopathaan sieltä tänne.

(Beng Pohjalainen: Jopparikuninkhaan poika)

Kameli

kuriiri, joka kuljettaa tuotteen rajan yli. 2000-luvulla käytössä olevaa sanastoa.

Kekku

Pieni pirtuastia. Kekusta tulee sanonta ‘olla kekkulissa’, joka tarkoittaa päihtymystilaa.

Kulassi, kulanssi

Salakuljettaja. Sana on ollut käytössä jo I maailmansodan aikaan, jolloin sillä viitattiin henkilöön, joka rikastui kulanssikaupalla eli hankkimalla ja myymällä ruokaa sotajoukoille. Nimitys tulee unkarilaisesta liharuoasta, gulassista (gulyás).

Kympin pytty

Pirtukanisteri. Pirtun salakuljetuksessa käytetty neliskanttinen pläkkipeltiastia, jonka vetoisuus oli 10 litraa. Kanisterit voitiin pinota ruumaan tai kannelle tai kuljettaa pirtutorpeedoissa.

Lahna

Pläkkipeltinen, litteä, mallilataan hieman käyrä pirtuastia, jonka vetoisuus on puoli litraa.

Luntreijari

salakuljettaja

Muuli

kuriiri, joka kuljettaa tuotteen rajan yli. 2000-luvulla käytössä olevaa sanastoa.

Neekeripoika

Mustaksi maalattu 10-litrainen pirtukanisteri.

-Paloivatko pirtut?

-Neljä neekeripoikaa juoksi kopista.

(Joni Skiftesvik: Pirtukuningas)

Nilkki

7,5 desilitran pullo tai taskumatti.

Pirtu

kansanomainen nimitys tislatusta alkoholista. Pohjautuu nimitykseen spiritus vini eli viinin henki, joka lyheni ensin spiritukseksi ja spriiksi ja siitä pirtuksi.

Pirtusäkki

Hiekkasäkki, johon piilotettiin pirtukanistereita tai –pulloja. Ne saatettiin kiinnijäämisen uhatessa heittää mereen, jolloin salakuljettajat välttyivät rangaistuksilta ja veneen menettämiseltä valtiolle, vaikka kallis lasti menetettiinkin. Joissain tapauksissa hiekkasäkkejä käytettiin myös pirtun piilottamiseksi merenpohjaan. Säkit saatettiin yhdistää, joilloin ne oli helpompi myöhemmin naarata kuin yksittäiset hajalleen sijoitellut säkit. Haittana toisaalta oli, että kätkön paljastuessa koko lasti menetettäisiin, toisin kuin erillään olevien säkkien tilanteessa.

Säkit saattoivat kuitenkin mennä rikki ja kanisterit ajatua maihin, toisin kuin pirtutorpedoissa. Säkkejä oli toisaalta helpompi kantaa huomaamattomasti maihin, toisin kuin koko torpedoa tai irroittaa yksittäisiä kanistereja torpedosta.

Pirtutorpedo                                                                                   

Pirtutorpedo

Väine, jota käytettiin pirtun salakuljetukseen merellä.

Torpedo koostui metallikehikosta ja pyramidinmallisesta vedenhalkojasta. Pirtukanisterit lastattiin kehikkoon ja torpedoa vedettiin vedenhalkojaan kiinnitetystä vaijerista veneen perässä veden alla.

Aluksi, kun uusi salakuljetusväline ei ollut vielä tullimiesten tiedossa, voitiin tarkastuksissa esitellä lastista tyhjää venettä. Varsinkin kun myös veneen pohjia alettiin tutkia salakuljettajien kiinnisaamiseksi, torpedoita hyljättiin pohjaan. Jos sijainti oli salakuljettajien mielessä tarkasti, voitiin paikalle palata myöhemmin naaraamaan torpedoa, vaikka sen löytyminen silloinkin usein epäonnistui ja lasti menetettiin. Tämän välttämiseksi torpedoihin alettiin kiinnittää koho ja suola- tai sokeripussi. Pohjassa maanneen torpedon sijainti saatiin selville, kun koho nousi pintaan painona toimineen suolan tai sokerin sulettua muutaman päivän päästä.

Kuvassa pirtutorpedo (Kuva: Tullimuseo)

Pislaaki

Erityisesti Torniojokilaaksossa käytetty nimitys tullin tekemälle takavarikolle.

Tullimiehet saavat vissin prosentin pislaakin arvosta.

(Beng Pohjalainen: Jopparikuninkhaan poika)

Piuni

Kts. Spioni

Pluto

Huumekoira. 2000-luvulla käytössä olevaa sanastoa.

“Pluto nuuskii paikat ja hajoittaa innoissaan hännällään loput” (Lause kertoo huumekoiran suorittamasta kotietsinnästä.)

Smuglata

salakuljettaa. Sanan alkuperänä on ruotsin ‘smuggla’. Smuglari puolestaan on salakuljettaja.

Spioni

Myös piuni. Salakuljetuksessa avustanut henkilö, joka sovituin merkein ilmoitti, koska reitti on selvä. Merkkinä saattoi olla esimerkiksi tietynväriset vaatteet pyykkinarulla tai lyhty ikkunassa.

Torpedo

Kts. pirtutorpedo

Trokari

Salakauppias, joka esimerkiksi kuljettaa ja välittää pirtua. Trokari-nimitystä on käytetty myös salakuljettajasta.

Kun Soini oli sullonut seteleitä lompakon lahviin, yksi miehistä oli kivahtanut ikävällä äänellä, että tässä saatanan yhteiskunnassa kaikki muut köyhtyvät, trokarit ja sahanomistajat vain rikastuvat.

(Joni Skiftesvik: Pirtukuningas)

Tullihurtta

Tullimies.

Tullihurtila oon komeat valkoset lumivaatheet ja vallatut sivakat, rottenfällat ja straamaripinslet, mutta joppari hihtoo vaphauen ja omila rahoila ostettujen tavaroitten puolesta, tullimiehet pislaakiprosentin ja virkansa puolesta. Siksi joppari pärjää koassa kilvassa.

(Beng Pohjalainen: Jopparikuninkhaan poika)

Varpunen

Varpunen_pieni

Pläkkipeltinen, litteä, mallilataan hieman käyrä pirtuastia, jonka vetoisuus on neljänneslitran. Nimitys tulee raittiusseuran laulukirjasta. Kuvassa varpunen (Kuva: Tullimuseo/Risto Silvola)

Yhdellä pullisteli pirtuvarpunen povitaskussa. Hän koputteli sitä rehvakkaasti sormimutkalla takkikankaan läpi ja kyseli: -Mikä lintu se siellä piileskelee? Toinen vastasi: -Titi-tyy-titi-tyy, anna huikka!

(Joni Skiftesvik: Pirtukuningas)

 Varsovan laulu

Nimitys puolalaiselle spriille.
 


Gevaliatie

Kahvihampaan kolotusta Gevaliatiellä

Advertisements