Alkoholin salakuljetus 2000-luvulla

Viinameloneja ja ovelia piiloja – värikästä festarisalakuljetusta

Olet ehkä kuullut tarinan suomalaisesta, joka halusi viettää mukavan viikonlopun ystäviensä kanssa yhdessä Suomen lukuisista musiikkifestivaalitapahtumista (myöhemmin myös festarit)? Suomalaisella oli kuitenkin ongelma: kuinka selvitä tapahtumasta, kun tarjolla tulisi olemaan vain ylihinnoiteltuja alkoholituotteita. Niinpä suomalainen päätti salakuljettaa omat alkoholinsa festivaaleille.

salakuljetus_ruutAlkoholin salakuljettamistarinoita ja -vinkkejä löytyy yltäkylläisesti internetin ja lehtien keskustelupalstoilta. Kekseliäimmät näkevät paljon vaivaa, jotta saisivat omat juomansa festivaalialueelle. Erään järjestyksenvalvojan mukaan “yks parhaista mitä olen kuullut, on sellainen camel back -juomarakko, joku äijä oli laittanu mahan päälle paidan alle niin et näytti ihan kaljamahalta, mutta tää nimenomainen oli jääny kiinni vahingossa. Muuten sen vois kuvitella olevan hyvä systeemi.” Keskustelupalstojen vakiintunut kikka tuntuu olevan vetisten hedelmien kuten melonin täyttäminen alkoholilla. Jokainen järjestyksenvalvoja tosin tietää, että tällaiset piilot kannattaa tarkistaa kaiken varalta.

Omien alkoholijuomien kuljettaminen festivaaleille on kiellettyä turvallisuussyistä. Kun suurella määrällä ihmisiä on omia valvomattomia alkoholijuomia mukana, järjestyshäiriöiden määrä kasvaa. Alkoholittomia tapahtumia festivaalit eivät kuitenkaan ole vaan tarjolla on valvottua anniskelua rajatuilla anniskelualueilla. Toisten mielestä festivaalien tiukka anniskelupolitiikka johtaa turhan nopeaan juomiseen ennen festivaalialueelle menemistä, joka puolestaan voi johtaa kovaankin humalatilaan. Osan mielestä tiukat alkoholisäädökset ovat paikallaan, jotta järjestyshäiriöiltä vältytään ja kaikille taataan mukava festivaalikokemus.

Alkoholin salakuljettaminen festivaaleille on monenkirjavaa ja syyt siihen ovat myös moninaiset. Perustavanlaatuisin syy salakuljetukseen tuntuu olevan festivaalien alkoholitarjonnan kalleus. Raha ei kuitenkaan ole ainut syy salakuljetukseen. Jotkut hakevat salakuljetuksesta jännityksen tunnetta ja elämyksiä. Toisille omien viinojen tuominen johtuu anniskelualueiden huonosta sijainnista: esiintyjät olisi kiva nähdä olutteltasta. Salakuljetuksen houkutus piillee myös olemattomissa rangaistuksissa: ” Siitä ei menetä muuta kuin mahdollisesti sen alkoholin, jota yritti kuljettaa.”

(Kuva: Ruut Männistö)

 

Oletko sinä koskaan salakuljettanut alkoholia taikka ollut järjestyksenvalvojana kesäfestareilla? Kerro tarinasi meille.


Piilot ja kätköt

Nykysalakuljettajien piilot ja kätköt

Advertisements