”Päästiin halvemmalla taas” – Kerro oma muistosi!

Alkoholin tuomista Suomeen perustellaan alkoholin kalleudella, mutta alkoholia kuljetetaan laittomasti myös Suomesta muualle esimerkiksi Norjaan.

”Tervehdys kaikille! Mua pyydettiin kertoo oma salakuljetustarina tähän. Tää sijottuu tonne 2010-luvun aikaan. Sillosella työnantajalla, ku oltiin töissä ni tehtiin erilaisia asennuskeikkoja Pohjoismaissa. Lähettiin Suomesta firman pakettiautolla ja mentiin laivalla Ruotsin puolelle ja sitten ajettiin Ruotsista Norjaan. No siel laivalla tietysti käytiin taxfreessä ja varustauduttiin jo Norjaan menoon hyvissä ajoin, koska Norjassa tunnetusti alkoholi on todella kallista. Ja siellä ku sit puoltoista viikkoa tai viikon oot, ni siel sitä tulee kuitenkin maisteltuu iltasella töitten jälkeen, kun mitään muutakaan tekemistä ei oo tarjolla, jätkien kanssa siinä oluella istua ja olla. No kuitenkin sieltä sitten ostettiin pari lavaa matkaan, ja siinä jo laivalla tuhottiin yks jätkien kanssa, ja ajeltiin Ruottin lävitte ja sitte saavuttiin Norjan rajalle, ja ei se nyt suurempaa ihmetystä aiheuttanut, kaikki tiesi, että viedään liikaa kaljaa. Tietysti semmonen pieni, et jos nyt sattuu kiinni jäämään ni siit jotain sanktioo saattaa tulla, mutta tunnetusti siel ei juuri minkäänlaista valvontaa oo rajalla, ni siitä me päräytettiin ylitte niinku niin monta kertaa ennenkin. Auton perässä oli, pakettiauton perässä oli, pari lavaa kaljaa, halpaa kalja (naurahdus), työkamat ja varusteet mitä tarvittiin, ja sinne sitte mentiin Norjaan ja niitä siel sitte iltasin aina lipiteltiin hyvillä mielin että päästiin halvemmalla taas. Mainio reissu on aina ollu.”

Muistelija on siis vienyt omien sanojensa mukaan lavallisen olutta Norjaan. Lavallinen olutta sisältää 24 kappaletta 0,33 litran tölkkejä mikä tekee yhteensä 7,92 litraa. Norjan tullilaitoksen ohjeen mukaan olutta saa tuoda maksimissaan 6,5 litraa.

Lue lisää täältä:

Kaleva: Pohjois-Suomen viinaralli Norjan ja Suomen välillä työllistää tullia.

YLEn Elävä arkistosta voit kuunnella myös turkulaisen salakuljettajan muisteluita.


Kirjoita oma salakuljetusmuistosi alla olevaan kommenttikenttään!

Voit laittaa muistelusi myös sähköpostitse osoitteeseen kansatiede(at)utu.fi. Laita viestisi otsikoksi “Salakuljetusmuisto”. Halutessasi voit liittää mukaan yhteystietosi, jotta mahdollisen kansatieteellisen tutkimuksen yhteydessä sinuun voidaan ottaa yhteyttä.


Advertisements