Tervetuloa nettinäyttelyyn!

Hei arvoisa vierailija! Olet juuri astunut Turun yliopiston kansatieteen oppiaineen verkkonäyttelyyn Rajattomasti pirtua, rajattomasti kahvia, rajaton salakuljetus, jonka toteutuksesta vastaavat kansatieteen opiskelijat. Verkkonäyttelyn aiheena, kuten varmaan jo arvasitkin, on salakuljetus. Mitä ja miten on salakuljetettu, kuinka viranomaiset ovat pyrkineet estämään salakuljetusta ja millä tavoin salakuljetus on jäänyt elämään tarinoissa, lauluissa ja elokuvissa, sekä paikallisesti muistitietona? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät näyttelyn sivuilta vastauksia.

Sivuilla liikutaan klikkailemalla vihreitä aktivoituvia kenttiä, ja lisäksi löydät etusivun materiaalit valikkoina sivujen ylä- ja alapalkeista. Näissä valikoissa ovat myös tiedot salakuljetusverkkonäyttelyn työryhmästä, sekä mahdollisuus antaa palautetta näyttelystä. Nyt olet valmis lähtemään matkalle salakuljetuksen mielenkiintoiseen maailmaan! Gevaliatielle pääset heti tekstin alta vasemmalle osoittovan nuolen vierestä.

 
Kansatieteen professorin tervehdys:

Salakuljetusta käsittelevä kurssi järjestettiin kansatieteessä ensimmäistä kertaa. Salakuljetusta käsittelevien luentojen jälkeen tehtävän verkkonäyttelyn avulla opiskelijat tutustuivat kirjallisuuden, arkistolähteiden ja muun aineiston avulla salakuljetukseen niin Suomen rajoilla kuin kauempana maailmalla. Näyttelyn rakentamista koskevan osuuden opettajana toimi jatko-opiskelija Maija Mäki. Luento- ja näyttelykurssi oli kokeilu, jonka avulla opiskelijat joutuivat tekemällä oppimisen avulla konkreettisiin töihin. Tekemällä oppiminen osoittautui hyväksi ja yksinkertaiseksi tavaksi opetuksen konkretisoinnissa. Tekemällä ja osallistumalla opiskelijat laativat näyttelysuunnitelman ja toteuttivat verkkonäyttelyn sen tiedottamiseen ja avajaisiin asti.

Nyt valmistunut verkkonäyttely on myös oiva tapa tutustua salakuljetukseen omalta kotisohvalta. Se eroaa museoiden perus- ja vaihtuvista näyttelyistä mm. siten, että erilaisia verkkosovelluksia käyttämällä siitä puuttuvat niin museotila kuin konkreettiset esineet ja asiakirjat. Näin kaikkien ei tarvitse tulla Turkuun, näyttelyn saatavuus on laaja ja se palvelee meitä myös jatkossa. Nyt valmistunut verkkonäyttely ei toivottavasti jää viimeiseksi oppiaineessamme! Konkreettisia esinenäyttelyitä oppiaineessa on toki laadittu aiemminkin. Kiitos kaikille kurssilaisille!

professori Helena Ruotsala

 
 


 
 

Vinkkinä: Löydät verkkonäyttelyn tapahtuman myös Facebookista!

Lisäksi sinua voi kiinnostaa:

Turun yliopiston kansatiede Facebookissa

Turun yliopiston kansatieteen sivut

Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen laitoksen arkisto 

Finna 

 
 


Advertisements